"Speel het spel. Breng je werk in gevaar. Wees niet de hoofdpersoon. Zoek de confrontatie. Maar doe het onopzettelijk. Vermijd bijbedoelingen. Verzwijg niet. Wees week en sterk. Wees slim, steek je nek uit en veracht de overwinning. Kijk niet toe, bewijs niets, maar blijf met alle tegenwoordigheid van geest open voor tekens. Laat je ogen zien, laat anderen erin kijken, zorg voor ruimte en beschouw ieder in zijn  eigen perspectief. Beslis alleen met hartstocht. Misluk rustig. Neem vooral de tijd en bewandel zijpaden. Laat je afleiden. Neem om zo te zeggen vakantie. Vergeet de mensen in je naaste omgeving, verstevig je banden met onbekenden, buig je over bijzaken, wijk uit naar de verlatenheid, vermoord het noodlotsdrama, veracht het ongeluk, analyseer het conflict."
Uit: over de dorpen. Peter Handke

"Voor sommige mensen komt een dag waarop zij het grote ja of nee moeten zeggen. Het blijkt meteen wie het ja in zich gereed heeft en na het gezegd te hebben gaat hij verder in eer en vertrouwen op zichzelf. Wie weigerde heeft geen berouw. Werd het hem gevraagd, nogmaals zou hij nee zeggen. En toch richt dat nee- het juiste- hem ten gronde voor heel zijn leven."

Misschien zijn alle draken uit ons leven wel prinsessen die er alleen maar zitten te wachten op het moment waarop we eindelijk, mooi en moedig, in actie schieten. Misschien is datgene waar we bang voor zijn in zijn blootste essesntie, iets hulpeloos wat onze liefde zoekt.
R.M. RIlke

Ik heb het idee dat dit wel eens een van de verschillen zou kunnen zijn tussen jeugd en ouderdom: als we jong zijn verzinnen we verschillende toekomsten voor onszelf; en als we oud zijn verzinnen we verschillende verledens voor anderen.
Julian Barnes

Je hebt de echte mensen, op een reële plek, in een reële tijd die zicht met reële problemen bezig houden. Maar zodra je opstijgt naar het niveau van de macht, beland je in een stripverhaal. S. Rushdie