16. okt, 2020

Bewustzijn

We komen aan bij het tiende en laatste element van ons model: bewustzijn. Bewustzijn heeft te maken met waarnemen van, met een helder besef hebben van en met reflectie over wat er rondom je heen gebeurt of wat er zich in jezelf afspeelt. Bewustzijn is getuige zijn van het hier en nu.

Bewustzijn bevindt zich in het centrum van het model. Het is het middenpunt van onze beleving, van ons in-de-wereld-staan. Of eerder, het zou steeds het middelpunt moéten vormen. Veelal blijven we echter hangen in één van de andere elementen: we maken cirkeltjes met onze gedachten, we zitten vast in de ene of andere emotie, we herhalen eenzelfde relatiepatroon, we vervallen in gewoontegedrag. Met andere woorden, we zijn weinig aanwezig in het hier en nu.

Bewustzijn veronderstelt dat je niet alleen handelt, denkt, voelt maar dat je er tegelijkertijd wéét van hebt. Alsof je op hetzelfde moment jezelf ook waarneemt. Alsof je de regisseur bent van het toneelstuk waaraan je deelneemt. Bewustzijn is een soort meta-positie, een getuige zijn van, een van bovenaf kijken, een aanwezigheid in het hier en nu.

Wanneer we uit belans zijn, dienen we dat bewustzijn aan te spreken door stil te staan bij wat er gebeurt, door even de pauzeknop in te duwen, door de andere elementen die actief zijn te laten leeglopen, door rustig en kalm te worden, door wat zich in of buiten ons afspeelt los te laten, door scherp het hier en nu waar te nemen.

Bewustzijn bemiddelt tussen de elementen, het is de heldere zon tussen de vele sterren, het is het midden van het model, het is centrum van links en rechts, het centrum van boven en onder. Daar dienen we steeds naar terug te keren, daar ligt ons houvast, daar brengen we alle andere elementen in balans. Voor sommigen te bereiken via meditatie of yoga, voor anderen terwijl ze hardlopen of in de tuin werken. 

Bewustzijn is je eigen plaats vinden in de wereld. Bewustzijn is een tocht van en naar jezelf in connectie met de wereld. Bewustzijn is evenwicht vinden.