4. okt, 2020

Vormgeven versus Dynamiseren

Vormgeven versus dynamiseren is een duo dat minder herkenbaar is. We nemen het, in tegenstelling tot denken versus voelen, niet dagelijks in de mond. Toch is vormgeven (energie vast zetten of richting geven) versus dynamiseren (ergens energie binnen brengen) een polariteit dat dagelijks onze mentale toestand bepaalt.

Het duo heeft betrekking op volgende vragen: Ben ik bezig met de dingen waarmee ik wil bezig zijn? Ben ik een verkeerde weg ingeslagen? Zit ik ergens vast? Dien ik mijn energie beter te verdelen? Of dien ik mijn wisselend energie juist ergens een vast vorm te laten aannemen?

Als we ons goed in ons vel voelen, dan betekent dat ons energetisch peil, onze dynamiek mooi matcht met de gekozen vorm. Onze dosis energie wordt op een evenwichtige wijze verdeeld over vb. werk, gezin, vrienden en vrije tijd. Wanneer energie en vorm goed samen gaan, dan zijn we constructief bezig.

Problemen onstaan wanneer je al je energie aan eenzelfde vorm besteedt (vb alleen werk) of onvoldoende energie hebt om meerdere posities in te nemen (vb gezin, vrije tijd). Of je vindt geen goede vorm om je energie aan te spenderen (vb foute studiekeuze). Dan raak je uit evenwicht en dien je je keuze en prioriteiten te herbekijken.

Evenwicht herstellen tussen vormgeven en dynamiseren is zich bezinnen over de vraag over hoeveel energie aan welke activiteit wordt besteed en dan bijstellen waar nodig. Dat vraagt een bewuste beslissing en een concrete acties.