4. okt, 2020

Energie versus vorm

Een duo dat niet direct herkenbaar is. In tegenstelling tot denken versus voelen, is het geen tegenstelling die we dagelijks in de mond nemen. Toch is energie (of dynamiek) versus vorm (of misschien vind jij gedaante of positie of richting een beter woord?) een polariteit die onze dagelijks mentale toestand bepaalt.

Als we ons goed voelen en in evenwicht zijn, betekent dat ons energetisch peil, onze dynamiek mooi matcht met de gekozen vormen. Onze gezonde dosis energie wordt op een evenwichtige wijze verdeeld over meerdere vormen als werk, gezin, vrienden en vrije tijd. Wanneer energie en vorm goed samen gaan, dan zijn we constructief en vruchtbaar bezig.

Problemen onstaan wanneer je al je energie aan eenzelfde vorm of gedaante besteedt (vb alleen werk) of onvoldoende energie hebt om meerdere posities in te nemen (vb gezin, vrije tijd). Of je vindt geen goede vorm om je energie aan te spenderen (vb foute studiekeuze). Of je energiepeil is te laag en je zit vast in één positie. Dan raak je uit evenwicht en dien je je keuze en prioriteiten te herbekijken.

Met wat ben ik juist bezig en hoeveel tijd en energie spendeer ik daar aan? Ben ik bezig met de dingen waarmee ik wil bezig zijn? Ben ik een verkeerde weg ingeslagen? Zit ik ergens vast? Misschien dien ik mijn energie beter te verdelen? Misschien moet ik bepaalde vormen wat minder aandacht geven (gezin) of juist opnieuw ontdekken (vb hobby's)? Misschien dien ik mijn energiepeil wat omhoog te halen door minder vormen op te nemen of wat meer dynamiek te brengen in een al te strakke vorm? 

Evenwicht herstellen tussen energie en vorm betreft een mentale toestand, een basishouding. Sommigen zien misschien een verwijzing naar de yin-yang toestand, anderen misschien een meditatiemogelijkheid om energie te laten stromen  zonder die vast te zetten in een bepaalde vorm. Alleszins is energie-vorm een duo dat, wanneer je er bewust mee omgaat, kan bijdragen om jezelf opnieuw in balans te brengen.

Voorstelling evenwichtsmodel ander tabblad of onderaan dd. 25 september