29. sep, 2020

Zelfbeschikken versus Verbinden

Zelfbeschikken versus Verbinden is een duo (relationele zone) dat te maken heeft met hoe we in relatie tot anderen staan: in welke maten hechten we belang aan de eigen vrijheid, aan de eigen belangen of aan de vrijgeid en de belangen van de andere? Anders gesteld, in welke mate zijn we eerder assertief of eerder coöperatief? Welke vermogenis in ons het sterktst aanwezig is?

Mensen die zelfbeschikking of autonomie hoog in het vaandel dragen, zijn liefst hun eigen baas, stellen graag hun eigen doelen en wensen vooral verantwoordelijk voor zichzelf op te nemenen.  Mensen die verbinden voorop stellen, kiezen voor samenwerking, gezamenlijke doelen en gedeelde verantwoordelijkheid. We kennen allemaal wel iemand in onze professionele omgeving die graag zijn eigen wil doordrijft is (toevallig onze leidinggevende?) en iemand die meer gericht is op de groepsdynamiek (toevallig onze collega?).

Hoe extremer mensen kiezen voor één bepaalde polariteit, hoe groter de kans dat ze op een bepaald moment zichzelf tegen komen. Zelfbeschikking kan leiden tot teveel egocentrisme, verbinding kan leiden tot teveel afhankelijkheid.

Hoe kunnen we daarbij onszelf bijsturen in functie van een meer in-balans-zijn? Teveel gewicht geven aan zelfbeschikking dient gecompenseerd te worden door meer open te staan voor de input van anderen en naar gemeenschappelijkheid te zoeken. Zij die verbinding teveel laten doorwegen kiezen best om meer de eigen doelen na te streven en de eigen rechten en keuzes meer voorop te stellen.